Malezya Gezi Rehberi | Sokak Sanatına Doyacağınız Şehir: Penang

Sokak sanatlarıyla başınızı döndürecek, kendinizi kardeşçe yaşayan bir coğrafyada hissedeceğinize emin olduğum, deniziyle, gün batımıyla, sokakları ve sokak yemekleriyle başlı başına bir kültür Penang.. Daha önce adını bile duymamış olabilirsiniz ama bir gün yolunuz Asya’ya, hele ki Malezya‘ya düşerse kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim çünkü gezimiz boyunca en fazla etkilendiğim şehirlerin başında hiç şüphesiz Penang geliyor.

Little Children on a Bicycle, Armenian Street

Gezi Notlarıma biraz göz gezdirdiyseniz, gittiğim her yeri abartan ve tavsiye eden bir uzaktaki minik değilim:) Ama yiğidi öldürüp hakkını vermem gerektiğinden rahatlıkla söyleyebilirim ki, hem şehir olarak Penang‘ı hem de yaşattığı manevi duyguları çok ama çok sevdim. Yazıma başlamadan bana Penang’ı çok sevdiren bu duyguyu ilk hissettiğim olayı anlatmak isterim:)

Bir akşam sokaklarını dolaştığımız sırada, kalabalık bir grubun bir tapınağın önünde toplandığını gördük.. Şaşkın şaşkın baktığımızı gören bir yerli, istersek girebileceğimizi herkese açık olduğunu, hatta çıkışta dağıtılan yemekten de yiyebileceğimizi söyledi. Bunun üzerine içeri girmek için ayakkabılarımızı çıkardık ve çalınmasından korkarak (çok değerli olduklarından değil, gezimizin bundan sonraki 1 ayını ayakkabısız geçirmek istemediğimizden:)), ayakkabıları elimize aldık. Kapıda bize bilgi veren amca, ayakkabıyla tapınağa girmemizin doğru olmayacağını ve çalınması gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Bu kadar iyi niyetli düşünmeyi o kadar unutmuşuz ki, biraz mahçup olmadık desem yalan olur:( Bir kaç saniyelik duraklamadan sonra amca bize içeri girmemiz durumunda ayakkabılarımıza göz kulak olacağını söyledi. İçeri girip töreni izledikten sonra amcayı ayakkabılarımızın başında görünce çok duygulandık:( Ayakkabılarımızın çalınmaması amcanın orada durup 15 dakika boyunca onları beklemesinden değerli değildi.. Oradan uzaklaştıktan sonra aynı sokak üzerinde çanları çalan bir kiliseye ve bir kaç adım sonra da ezan okunan bir camiye rastlayıp, aslında böyle bir yaşamın da mümkün olabileceğini iliklerimize kadar hissettik. Kardeşliğin, iyi niyetin ve barışın kalbimizden çok uzaklaştığı bu günlerde, tam da bu yüzden Penang bize çok iyi geldi..

 

Sıradan bi Cuma töreni

Kısaca Penang..

Penang
, Malezya‘nın kuzeybatısında yer alan ve başkenti George Town olan bir eyalet. Penang hem Penang Adası hem de Malay Yarımadası üzerinde yer alıyor ve bu iki ada birbirine 13 kilometrelik görkemli bir köprü ile bağlanıyor. Penang eyaleti, 18. yüzyılda İngiliz sömürgesi altında kaldığından (George Town isminin nereden geldiği çok net:)), Malay, Çin ve Hint etkileşiminin yanı sıra, şehrin pek çok yanının çok Avrupai olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Malezya’nın en büyük ikinci ve nüfus yoğunluğu en fazla olan şehri Penang, ülke içerisinde ve komşu Singapur’da, Malezya‘nın yemek cenneti olarak adlandırılıyor. (Bakalım biz de öyle mi hissettik, bu konuya ilerleyen kısımlarda değineceğim:))

İngiliz esintisi içeren bir devlet dairesi


Penang’a Nasıl Gidilir, Penang İçi Ulaşım Nasıl Sağlanır?


Penang
‘a ulaşımı Malezya‘nın başkenti Kuala Lumpur üzerinden yaklaşık 50 dakika sürecek olan bir uçak yolculuğu ile sağlayabileceğiniz gibi eğer ki Malezya‘nın diğer şehirlerinden buraya gelecekseniz, oldukça konforlu bir otobüs yolculuğu ile de ulaşımınız gerçekleşebilir. Biz ulaşımımızı yaklaşık 3.5 saat süren Cameron Highlands- Penang otobüsleri ile sağlamıştık.

Havayolu ile gelecekseniz, havaalanından şehir merkezindeki en büyük otobüs durağı olan KOMTAR’a “Rapid Penang” otobüsleri ile ulaşmanız mümkün. Bizim gibi otobüs yolculuğunu tercih edenler içinse otobüs terminalinden (Sungai Nibong Bus Terminal) şehre ulaşmanın iki yolu var, bunlardan ilki yükü çok olmayanlar için 401 nolu şehir içi otobüs ve diğer yol tabi ki taksi fiyatının yarısına sizi götürecek olan Uber uygulaması:)

Penang içi ulaşım, Malezya‘nın gördüğümüz diğer şehirlerinin aksine toplu taşıma ile oldukça kolay sağlanıyor. Şehir içi otobüsler şehrin pek çok noktasına ulaşımı sağlarken, yine Uber ve GrabCar uygulamaları sayesinde gitmek istediğiniz pek çok noktaya hem uygun fiyatlı hem de konforlu bir yolculuk yapabilirsiniz. Bunun dışında bisiklet veya motosiklet kiralayarak şehri gezmek de ikinci bir alternatif olabilir.

 

Kek Lok Si Temple


Penang’ta Neler Yapılır?


George Town, Armenian Street (Lebuh Armenian) ve Sokak Sanatları: Penang eyaletinin başkenti George Town İkinci Dünya Savaşı öncesi yapılmış tarihi binaları, restaurant ve cafeleri, camileri, tapınakları, kiliseleri ve dikkatle her duvarı incelemenize sebep olacak güzellikteki sokak sanatlarıyla (Litvanyali sanatçı Ernest Zacharevic tarafından yapılmış)  UNESCO Dünya Mirasları listesinde (2008 yılında Melaka ile birlikte bu listeye giren, Malezya‘nın diğer bir şehri) yer alan göz alıcı bir merkez. Biz Penang içerisinde pek çok noktayı adım adım gezmiş olsak da, George Town’da vakit geçirmenin hepsinden güzel olduğuna karar verip kaldığımız her günü burada noktaladık:)

Burada neler yapılır ve hangi sokak sanatları ilgi çekici görmek isteyenleri telefonumun canına okuyacak kadar çok çekmiş olduğum George Town Sokak sanatları ile baş başa bırakıyorum:) Penang’a giderseniz kolayca bulabilmeniz adına sokak isimlerini yanlarına ekledim, sadece bunlar mı var daha fazlasını da görmek isterim derseniz 117 sokak sanatına bu linkten ulaşabilirsiniz:)

Brother & Sister on a Swing, Chulia Street Ghaut, Penang

 

Children Playing Basketball,  Chulia Street Ghaut, Penang

 

Narrowest Five Foot Way,  Stewart Lane, Penang
I Want Pau, Armenian Street, Penang
Soya Bean Stall, Chulia Street, Penang
Reaching Up, Cannon Street, Penang

 

Little Girl in Blue, Muntri Street, Penang

 

Only You Can Stop Air Pollution, Ah Quee Street, Penang

 

The Indian Boatman, 75 Stewart Lane, Penang

 

Boy on a Bike Mural, Ah Quee Street, Penang

 

The Awaiting Trishaw Pedaler Mural, Penang Road, Penang

 

Teach You Hokkien, on the wall of the Museum of Glass, Penang

Kapitan Keling Mosque (Kaptan Keling Camisi), St George’s Church (St. George Kilisesi), Kek Lok Si Temple (Kek Lok Si Tapınağı), Snake Temple (Yılan Tapınağı): Yazımın girişinde de belirttiğim gibi, Penang bir çok dine ve kültüre kucak açması ve kardeşçe hepsini bir arada yaşatması bakımından, size yoğun manevi duygular yaşatacak bir yer. Bu yüzden Penang’a gelirseniz, 1803 yılında Hint bir Müslüman olan Kaptan Keling tarafından yapılmış Kapitan Keling Cami‘yi, Güneydoğu Asya’nın en eski İngiliz Kilisesi olan St. George Kilisesi‘ni ve Güneydoğu Asya’daki en büyük ve en iyi Çin Budist  tapınak komplekslerinden olan 1891 yılı yapımı Kek Lok Si Temple‘ı ziyaret etmeyi unutmayın. Kapitan Keling Mosque ve St. George’s Church George Town içerisinde yürüme mesafesindeyken, Kek Lok Si Temple‘a KOMTAR’dan kalkan 203 nolu otobüsle ulaşabilirsiniz.(Otobüsten indikten sonra çılgın bir yokuş çıkıp tapınağa öyle varacağınızı bilmekte fayda var, güneşe ve yoğun sıcağa karşı önlemlerinizi almanızı tavsiye ederim:))

Kapitan Keling Mosque, Penang
St. George’s Church, Penang
Kek Lok Si Temple, Penang
Kek Lok Si Temple, Penang

40 günlük Güneydoğu Asya gezimizde gördüğümüz tapınaklar bize fazlasıyla yettiği için gitmediğimiz Snake Temple da görebileceğiniz bir diğer Penang tapınaklarından. 1850 yılında yapılmış bu tapınakta, eğer cesaretiniz varsa dokunabileceğiniz ve fotoğraf çektirebileceğiniz pek çok yılan yer alıyor..

 Penang Hill (Bukit Bendera): Şehirlerdeki yüksek noktalara çıkıp, şehri bir de yukarıdan görmeyi sevenlerdenseniz yaklaşık 800 metre yüksekten size muhteşem bir manzara sunacak olan Penang Hill (Penang Tepesi)’e bayılacağınıza eminim. Kek Lok Si Temple’dan yaklaşık 2.5 kilometre uzaklıkla olan bu tepeye, 204 numaralı otobüsle ulaşabilirsiniz.(Ulaşabilirsiniz diyorum ama bu tepeye çıkmak biraz zahmetli. Yukarı çıkan fünikülere binmek için önce uzunca bir süre sıra beklemeniz ve sonra da Malezya vatandaşı olmadığınız için onlardan yaklaşık 4 kat daha fazla ücret ödeyerek bilet almanız gerekiyor. Sıra size geldi ve bilet aldınız, işkence sonra erdi sanmayın:) Bir sonraki aşama olan tren sırasını da aynı sabır ve sükunetle bekledikten sonra bu muhteşem manzaraya ancak kavuşuyorsunuz:))
Penang Hill, Penang
Penang Hill, Penang

Batu Ferringhi Beach: George Town’dan sonra Penang’ın en turistik bölgesi olan Batu Ferringhi Plajı, tatil köyü konseptli otelleri ve bizce hiç de iç açıcı olmayan deniziyle birazcık zorlama bir gezi noktası gibi geldi bize:)Yine de yolunuz düşerse yapabileceğiniz en iyi aktivite akşam üzeri kurulmaya başlayan lokal sokak pazarını ziyaret etmek ve kumsal üzerinde kurulmuş masalarıyla daha önce görmediğimiz bir konsept yaratan Starbucks’ta bir kahve içmek olabilir:) Biz Uzaktaki Minik Çocukla 9. tanışma yıldönümümüzü buradaki Hard Rock Cafe’de kutlamak suretiyle, Hard Rock Cafe’nin kendi fast food lezzetlerini nasıl Asya konseptine uyarlamış olduğunu gördük.

 

Batu Ferringhi Beach
Hard Rock Cafe, Penang

Little India (Küçük Hindistan): Kendinizi gerçekten Hindistan’da hissedeceğiniz yerellikteki bu sokakta, abartılı Hint takıları, kınaları, kıyafetleri ve her türlü Hint yemeğini bulabileceğiniz restaurantlar yer alıyor.

Little India’da bir mağaza

Chocolate and Coffee Museum (Çikolata ve Kahve Müzesi) : Şehirde kaybolduğumuz bir vakit önümüze çıkan bu müze günümüzü güzelleştirmişti diyebilirim:) Çeşit çeşit çikolatalar ve bunların önünde tadım yapabileceğimiz örnekler olunca, müzeyi gezmeyi bitirmeden çikolataya doymuştuk:)

Chocolate&Coffee Museum

Penang’ta Gün Batımı: Sanırım bu hayatta yapmayı en sevdiğim şeylerin başında gün doğumu ve gün batımı izlemek geliyor. Tesadüfen gün henüz batmadan Penang’ta bu muhteşem manzaraya şahit olduk ve bence bu şehri çok sevmemizi sağlayan şeylerden biri de bu oldu:) Eğer ki yolunuz Penang’tan geçerse bu manzaraya karşı birazcık duraklamayı ve keyfini çıkarmayı unutmayın..

Penang’ta Gün Batımı

Yemek Cenneti Penang..

Gelelim yemek mevzusuna:) Penang‘a gelmeden önce yaptığım araştırmalarda, Penang’ın bir yemek cenneti olduğu, insanların sadece sokak lezzetlerini tatmak için bile buraya geldiği, Türkiye’de Gaziantep neyse Malezya için de Penang‘ın öyle olduğunu okumuş ve kendimi Asya yemeklerine doyuracağım yer olarak kesinlikle Penang‘ı seçmiştim. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı:) Hijyen takıntılı biri olmamakla birlikte, bulaşıkların ortada yıkandığı (yıkanmak fiili buraya uygun oldu mu emin değilim, kirli suya batırılıp çıkarıldığı demeliyim belki de), her şeyin gerçekten çok pis göründüğü bu sokak lezzetlerine ön yargı ile yaklaşmamaya çalışsam da (Uzaktaki Minik Çocuk ağzına bile sürmezken benim bir kaç teşebbüsümün olması bunun en güzel kanıtı:)), ilk yediğim yemekten sonra midemi bozmuş olmamla birlikte yerel tatları daha çok restaurantlarda deneme kararı aldım:)

Penang‘ta yemenizi özellikle tavsiye ettikleri üç yemek; Char Koay Teow, Asam Laksa ve Curry Mee. Char Koay Teow, tavada kızarmış pirinç noodle’larından oluşan ve karidesle servis edilen bir tür yemek. Deniz ürünleri ve noodle sevenler için mutlaka denenmesi tavsiye ediliyor. Asam Laksa ise Penang imzalı bir yemek diyebilirim çünkü gittiğimiz diğer Malezya şehirlerinde bu yemeğin iyi yapıldığını “Penang Laksa’sı” gibi diyerek ifade ediyorlardı:) Asam Laksa içerisinde noodle, uskumru balığı, soğan, ananas, hindistan cevizi suyu ve bolca (gerçekten bolca:)), baharatın bulunduğu bir çorba. Bunu kendimden başka sevmeyen (denemeyen Uzaktaki Minik Çocuk konu dışı kalıyor:)) görmediğim için Penang’a yolunuz düşerse mutlaka denemenizi ve bana yorumlarınızı iletmenizi rica ediyorum:) Laksa için yiyebileceğiniz en iyi sokak lokantasının ise, Kek Lok Si Tapınağı’na çıkarken alt tarafta kurulan pazar olduğu söyleniyor. Bahsettiğim son lezzet olan Curry Mee ise Asam Laksa’nın biraz daha ekşi ve kremsi bir hali ve adından da belli olacağı üzere içerisinde bol miktarda köri var.

Asam Laksa

Sokak pazarlarında bu yerel lezzetlerin yanı sıra, taze sıkılmış meyve suyu içebileceğiniz pek çok stant bulunuyor. Eğer ki bir tanesini denemek isterseniz, meyve sularının bu plastik torbalarda geldiğini ve siz aksini belirtmezseniz, şekerden genzinizin yanacağı şekilde servis edildiğini sakın unutmayın:)

Şerbet kıvamında ananas suyuyla imtihanım:)

Penang’ta Nerede ve Kaç Gün Kalınır?

Penang, daha çok Batu Ferringhi kısmında bulunan beş yıldızlı otellerden, George Town bölgesindeki butik otellere ve hostellere kadar pek çok konaklama seçeneği sunuyor. Biz booking.com üzerinden ayarladığımız Havara Place adında, yalnızca 4 odası olan bir evin otele dönüştürülmesiyle yapılmış, çok şirin ve huzurlu bir yerde kaldık. Hem temizliği hem de merkeze ulaşımının kolay olması sebebiyle herkese tavsiye edebileceğim bir konaklamaydı. Sadece bir sokak ötesindeki harika bir cafe olan Yin’s Sourdough Bakery&Cafe ise bizi her gün kahvaltıda ne yesek derdinden kurtaracak güzellikteydi:)

Havara Place, Penang

Penang‘ta ne kadar kalınmalı sorusu için verebileceğim cevap, en fazla 3 ya da 4 gün olacaktır. Biz Penang’ta 3 gece 4 gün geçirdik ve ayrılırken ne daha fazla kalma ne de keşke bu kadar kalmasaydık gibi bir düşüncemiz olmadı:)

Ve Maliyetler..
Cameron Highlands- Penang Otobüsle Ulaşım Kişi Başı: 35 RM
Havara Place 3 Gece 2 Kişi Konaklama: 555 RM
KOMTAR- Kek Lok Si Temple Otobüsle Ulaşım Kişi Başı: 2 RM
KOMTOR- Gurney Plaza (Otelin olduğu bölge) Uber Ulaşım: 18 MYR
Penang Hill Fünikülerle Ulaşım (Gidiş-Dönüş) Kişi Başı: 30 RM

Little Children on a Bicycle, Armenian Street

Sokak sanatına, sokak yemeklerine ve kültür kardeşliğine doyduğumuz Penang‘tan, en ünlü duvar resimlerinden bisikletli çocuklarla veda fotoğrafımızı çekildikten sonra, gerçekten kendimizi manevi duygularla doldurmuş olarak ayrıldık.. Sıradaki ve gezimizdeki beşinci durağımız, Asya’nın balayı ve alışveriş cenneti olarak ünlenen Langkawi Adası olacaktı. Langkawi’nin bizi ne denli hayal kırıklığına uğrattığını, deniz tatili yapma hayallerimizin nasıl suya düştüğünü, vergisiz alışverişin Araplar için ne kadar değerli olduğunu anladığımızda yaşadığımız şoku merak ediyorsanız sizi hiç vakit kaybetmeden Langkawi yazıma beklerim:)

Asya’nın güzel çiçekleri

Sevgiler.. Langkawi’de görüşmek üzere !..:)

5 Yorum yapılmış
  1. Biri blogu Acun ILICALI'ya okutsa size program cekme teklifinde bukunacagindan eminim. Ayaginiza saglik efendim yine sayenizde gitmis kadar olduk. Iyi gezmeler. Bol sans 😁😁😁👍👍👍👋👋👋👏👏👏

  2. Yorumunuz beni çok güldürdü, çok güzel bir fikirmiş program çekmek, asla hayır demem sanırım☺️☺️ Çok teşekkür ederim, gitmiş kadar olmanız beni sevindirdi, bir sonraki durağımızda görüşmek üzere, sevgiler☺️🙋🏼

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Tasarım: Blogger Tasarım